Soroptimist International Club Szombathely Colonia Savaria

Szombathelyi nők egyesülete a nőkért és gyermekekért

Aktuális


Jótékonysági Libaebéd 2023
2023. november 11., 11:11

Részletek

"Miért ne gondolnék rád?"
2018. december 11., 01:02

Szabó Tibor jótékonysági koncertje

Részletek

Orange the World!
2018. november 25., 22:07

Színezzük át a Világot! A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja

Részletek

Szent Márton napi Libaebéd
2018. november 05., 20:40

A Sugár/Érintők tevékenységét pártoló Napsugár Projekt támogatására

Részletek

III. Lélekápoló Nap
2018. április 16., 10:00

Őrizzük játékos, gyermeki énünket - testet-lelket-szellemet támogató előadások (egyedülálló) édesanyák, hölgyek, lányok részére

Részletek

Csak 1%, de sokat ér
2017. december 13., 14:57

Köszönjük, ha 1%-os felajánlásoddal támogatod projektjeinket! Adószámunk: 18619469-1-18

Részletek

A boldog herceg
2017. június 09., 16:00

A Sugár/Érintők első nyilvános előadása

Részletek

A NŐK ELLENI ERŐSZAK MEGSZÜNTETÉSÉNEK VILÁGNAPJA 2023

2023. november 25., 12:37

Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává és kérte fel a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat.

A Soroptimist International Club Szombathely 2017-ban csatlakozott az ENSZ által indított, és a Soroptimist International által támogatott kampányhoz, akkor szerveztük meg először a KUSS-Közeledj Udvarias, Segítő Szavakkal kampányunkat, majd a következő évben, 2018-ban narancssárgára festettük az Isis szentélyt, klubunk alapító ünnepségének helyszínét és egyben a város jelképes épületét az ’Orange the World’ – ’Fesd narancssárágára a világot’ nemzetközi kampány keretében. Ez ugyanis a Soroptimist International, a világ egyik vezető női szervezetének speciális kampánya, világszerte minden országban a legfontosabb épületek átfestésével hívjuk fel a figyelmet a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a probléma fontosságára és súlyosságára. Így lesz narancssárga a Béke Palota Hágában (az EU Nemzetközi Bíróságának székhelye) vagy az Európai Bizottság épülete Brüsszelben és az Európa Tanács épülete Strasbourgban, amely szín az erőszak nélküli szebb jövőt szimbolizálja.

A nők elleni erőszak általános, és sajnálatos módon növekvő tendenciát mutató jelenség. A Magyarország szomszédságában zajló háború pedig még aktuálisabbá és súlyosabbá tette a helyzetet, hiszen ott naponta követnek el égbekiáltó bűnöket lányok, asszonyok, gyerekek ellen. A klub az ukrajnai projektünk keretében nekik is igyekszik segítséget nyújtani, bár az természeténél fogva egészen másfajta aktivitást jelent.

Saját környezetünkben a fizikai, szexuális, gazdasági-pénzügyi vagy lelki abúzus, és különösen a családon belüli erőszak, főleg a pandémia ideje alatt, megsokszorozódott. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad, hiszen az áldozatok többsége nem áll ki, csendben marad. Ugyanez a helyzet az online térben elkövetett ’digitális abúzus’ esetében, amelynek már külön elnevezése is van: cyberviolance, azaz kibererőszak. Egyes kutatások szerint a lányok 58%-át érte már valamilyen fomában ez a jelenség, az esetek száma szintén különösen a pandémia alatt nőtt meg és azért is kell róla beszélni, mert jelenleg például a jog nem minden esetben követi a gyakorlatot, a büntethetőség és a büntetés sem olyan egyértelmű, mint a fizikai vagy nem digitális térben elkövetett szexuális zaklatás esetében.

 

Mi erre a problémára szeretnénk felhívni a figyelmet az idei évben a nők elleni erőszak megszüntetése alaklamából szervezett eseménnyel, a Csapda a neten című dokumentumfilmmel, amely a neten fiatalkorúak, elsősorban lányok ellen elkövetett erőszakról szól.
Vissza az előző oldalra!
Soroptimist International Club Szombathely - Colonia Savaria Egyesület - Magyar